Občianske združenie Theatrica má vo svojich stanovách (článok 3, bod 5) ako jeden z predmetov činnosti uvedenú aj edičnú a publikačnú činnosť, podporu periodickej i neperiodickej vydavateľskej činnosti odborného charakteru.

Theatrica sa chce popri umeleckej a pedagogickej činnosti venovať aj vydávaniu vedeckých publikácií a kníh o umení, katalógov, učebníc atď. Chce spolupracovať nielen s teoretikmi a umelcami z interného pedagogického a výskumného prostredia, ale osloviť aj autorov z externého prostredia.

Neperiodické publikácie (papierové vydania aj e-knihy) vydávame od roku 2014.

Periodickú tlač reprezentuje online recenzovaný internetový časopis venovaný divadelným štúdiám, muzikológii a umenovede s názvom Theatrica (ISSN 2729-9031), ktorý získal registráciu 7. 7. 2021.

Popri pôvodných tituloch chce Theatrica zamerať svoju edičnú činnosť aj na vydávanie prekladových publikácií z oblasti dejín a teórie umenia, divadla a opery, estetiky či filozofie, ktoré na slovenskom trhu absentujú.

Ako jeden z cieľov z našich stanov je potrebné tento bod pomaly napĺňať a pracovať aktívne na „štúdiu a propagácii kultúry, hudobnej kultúry, klasickej hudby, opery, divadla a súvisiacich oblastí na Slovensku a v zahraničí.“ (Stanovy, článok 3, bod 1).

typewriter keysPublikačná činnosť nesmie byť financovaná len z vnútorných zdrojov občianskeho združenia (školné a príspevky z 2% z daní), na knižné projekty musia byť podané granty alebo získať peniaze od sponzorov.

Theatrica zabezpečí administratívnu prácu pri realizácii projektu, zabezpečí pridelenie identifikačného čísla ISBN, grafický návrh knižného bloku a obálky, zalomenie, tlač a dokončovacie spracovanie.

Takže, ak má niekto k dispozícií zmysluplný text (odborný text, divadelnú hru alebo preklad operného libreta), ktorý by chcel vydať, nech dá, prosím, túto skutočnosť na verejnú známosť.

Možnosť vydania publikácie posúdi Edičnú radu o.z. Theatrica.